Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Astro Academy

Teleskoptillbehör

Tillbaka till Astroskolan.

Vi försöker här ge en översikt av de olika tillbehör, som finns tillgängliga för astronomiska teleskop och beskriva deras huvudsakliga egenskaper och fördelar. Denna artikel koncentrerar sig huvudsakligen på visuell astronomi. För beskrivning av tillbehör för astrofoto, se här.

Okular

För varje teleskop kommer du att behöva några stycken olika okular för att få olika förstoringar. Många teleskop levereras med ett, eller flera okular, som gör det möjligt att direkt komma igång och observera, men på sikt bör du åtminstone ha tre till fyra bra kvalitetsokular, för att fullt ut kunna utnyttja teleskopets potential. Läs mer...

Barlowlinser


En barlowlins är en konverter, som förstorar bilden hos de okular du använder. Barlowlinser förekommer med olika förstoringsgrader, vanligtvis mellan 2x och 5x. Till exempel, så ger en 2x barlowlins den dubbla förstoringen med ett givet okular.

Om du använder en barlowlins, kan du i vissa fall begränsa din grunduppsättning av okular. Med en barlowlins och tre okular, kan du få sex olika förstoringar. Läs mer...

Filter


Färgfilter används för att förbättra kontrasten på vissa detaljer av planeterna.

Månfilter och gråfilter används för att dämpa ljusintensiteten vid observationer av ljusstarka objekt som månen. Läs mer om månfilter och färgfilter...

Nebulosafilter förbättrar kontrasten för många deep-sky objekt, d.v.s. objekt utanför vårt eget solsystem. Läs mer om nebulosafilter och ljusföroreningsfilter...

Solfilter


Kom ihåg att ett teleskop samlar och koncentrerar ljus. Riktar du ett teleskop mot solen, så kan temperaturen i fokus uppgå till flera hundra och i vissa fall t.o.m. över tusen grader! Detta förorsakar permanent ögonskada innan du ens hinner blinka. Observera därför aldrig solen med något optiskt instrument utan att använda ett därför avsett solfilter!

Ett solfilter reflekterar bort 99,99% av solljuset. Resterande ljus kan sedan observeras utan risk. Försäkra dig om att du använder ett solfilter som är designat för detta ändamål. Vi rekommenderar endast användning av frontmonterade filter, d.v.s. filter som täcker hela teleskopets öppning. Man kan tyvärr fortfarande hitta okular med solfilter och dessa är direkt farliga att använda. Äger du denna senare typ av okular, kasta det omgående i soporna. Observationer av solen är fascinerande, men vidtag nödvändiga förebyggande åtgärder.

Sökare


Syftet med en sökare är att enkelt kunna hitta objektet du vill observera. Ett teleskop har ett ganska litet synfält och visar bara en mindre del av himlen. Det finns två typer av sökare:

Icke förstorande sökare, sådana som Starpointer, Rigel Quickfinder och Telrad, projicerar en röd punkt, eller röd cirkel, på en glasskiva. Du tittar genom rutan och ser himlen, som du normalt ser den med blotta ögat, men med en röd punkt eller cirkel, som ”flyter” runt bland stjärnorna. Detta visar vart teleskopet pekar.

Optiska sökare är små teleskop, d.v.s. dom visar liksom ditt teleskop en förstorad bild. I motsats till ditt teleskop, så har sökaren ett betydligt större synfält, som gör det lättare att hitta objekten. Optiska sökare samlar också ljus vilket gör att du ser betydligt svagare stjärnor än med blotta ögat.

Icke förstorande sökare är mycket enkla och intuitiva att använda, men fungerar endast om du kan se objektet, eller närliggande referensstjärnor i närheten av objektet. Optiska sökare kräver lite träning innan du kan utnyttja dom till fullo, men gör sedan att du lättare hittar svagare objekt i ett område med få stjärnor.

Oberoende utav vilken sökare du än använder, så rekommenderar vi att du alltid har en stjärnkarta till hands, som kan visa dig vara objektet du söker är beläget.

Stjärnkartor


Stjärnkartor är himlens “vägkartor”. De innehåller ett varierande antal stjärnor – vanligtvis åtminstone så många som är synliga för blotta ögat, samt position och namn för ett antal olika deep-sky objekt. Genom att jämföra objektets läge på stjärnkartan i förhållande till de på himlen synliga stjärnorna, så kommer du att kunna lokalisera sökt objekt. För att till fullo utnyttja en stjärnkarta och hjälpa dig med orienteringen, rekommenderar vi att du också använder en planisfär.

Diagonaler / prismor


Diagonaler är tillbehör som används tillsammans med refraktorer, Schmidt-Cassegrains och Maksutov-Cassegrains. På dessa teleskoptyper är fokuseraren placerad längst bak på teleskoptuben, så om du vill titta rakt genom teleskopet måste du krypa ihop och ofta hamnar du då i en minst sagt obekväm och opraktisk position. Syftet med diagonalen är därför att reflektera ljuset i 90˚, så att du bekvämt kan observera objektet uppifrån, eller från sidan. I stort sett alla teleskop som behöver en diagonal, levereras med detta hjälpmedel. Du vill kanske senare uppgradera med en ny diagonal för att få bättre bildkvalitet och högre reflektivitet. Diagonaler finns för både 1,25” och 2” fokuserare.

En annan typ av diagonal är en rättänkande prisma. De flesta teleskop ger en upp-och-nervänd, samt spegelvänd bild. Med en diagonal på plats får du en upprätt bild , men den är fortfarande spegelvänd. För astronomi är inget av detta något problem och eftersom diagonalen ger utmärkt skärpa och kontrast, är detta det vanligaste valet. Problemet uppkommer om du vill observera landobjekt (fåglar, djur, natur, o.s.v.), då en felvänd bild är mycket störande. I detta fall använder man en rättvändande prisma, som ger en helt korrigerad bild. Rättvändande prismor förekommer vanligtvis med 45˚ observationsvinkel, men finns också med 90˚.

Kollimeringshjälpmedel

Newtonteleskop behöver regelbundet kollimeras Kort sagt betyder detta att man kontrollerar att teleskopets primär- och sekundärspegel är rätt orienterade i förhållande till varandra. Inledningsvis kan behovet av kollimering uppfattas som något besvärligt, men är i verkligheten en ganska enkel process om du använder rätt hjälpmedel.

Vi rekommenderar i första hand att du använder en laserkollimator, som är mycket enkel att använda. En del användare föredrar dock ett klassiskt kollimeringsokular som Cheshire.

Dagghuvar och värmeband

Oftast är luften utomhus ganska fuktig och så snart teleskopets optik har antagit den omgivande luftens temperatur, bildas dagg på lins- och spegelytor. Detta absorberar mycket ljus och förorsakar halos runt ljusstarkare objekt. I extrema fall kan det till och med bli nödvändigt att avbryta observationsnatten helt och hållet.

En lösning på detta problem är att du använder dagghuvar och värmeband. Dagghuven är en huv, oftast av något plastmaterial fodrat med filt, som du placerar runt fronten på teleskopet och som därmed förlänger tuben. Denna extra förlängning kommer att fördröja bildandet av dagg, eller helt förhindra detta beroende på luftens fuktighet.

Värmeband värmer upp optiken och förhindrar helt uppkomsten av dagg. För maximal effekt bör du kombinera dagghuv och värmeband.

Adaptrar

Teleskop och tillbehör är huvudsakligen standardiserade, vilket möjliggör användandet av de flesta tillbehör tillsammans med de flesta teleskop. Problemet är dock att det förekommer en mängd olika standards, ofta beroende på specifika tekniska krav för ett visst tillbehör. Resultatet av detta blir att du oftast behöver en, eller flera adaptrar, för att kombinera olika tillbehör med olika teleskop.

Det finns hundratals olika adaptrar, varav du hittar de flesta här

Svårigheten ligger i att veta vilka adaptrar du behöver. ”Adapterkunskap” kan vara ganska svårt att lära sig, så tveka inte att kontakta oss om vilka adaptrar du behöver för ett särskilt ändamål.

Läs mer om adaptrar, hur du kan tolka anslutningsmåtten och vilka fallgropar som finns.

Motordrift & Motorstyrningar


Fördelen med ekvatoriella monteringar är att när väl polinställningen är klar, så behöver du bara flytta en axel, för att följa valfritt objekt på himlen. Dennna rörelse går att automatisera genom att använda motordrift. Med detta tillbehör installerat, kan du till fullo koncentrera dig på observerandet.

Vid astrofoto är motordrift en nödvändighet. För detta ändamål skall du använda tvåaxlig motordrift (dual-axis) som möjliggör korrigering av den avdrift som sker vid icke helt perfekt polinställning.

Idag har datoriserad drivning, också känt under namnet GoTo, blivit mycket populärt. Denna omfattar en handkontroll med en stor datoriserad objektsbas. Efter det att du valt ut ett objekt i databasen och tryckt på GoTo-knappen, så riktar monteringen automatiskt in sig mot det objekt du vill se.

Tillbaka till Astroskolan.