Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Astro Academy

Ordförklaringar


Förklaring av ord och fackuttryck som används på vår hemsida och allmänt inom amatörastronomin.

A



Aberration - Olika typer av bildfel som orsakas av optikdesignen i teleskopet eller okularet. Aberrationer är inte defekter i varan utan resultat av själva designen. Typiska aberrationer är kromatisk aberration i linsteleskop och koma i spegelteleskop.

Akromat - Ett linsteleskop med en objektivlins som korrigerar en stor del av färgfelet (kromatisk aberration) som uppstår när ljuset passerar en lins. Detta görs genom användning av flera linser med olika linsmaterial. En viss mängd färgfel är dock kvar och korrigeras enbart i en apokromat.

Alignment - Se GoTo alignment nedan.

Alt-Azimuth montering - En montering till teleskop, tubkikare eller kikare som rör sig i höger-vänster led samt i upp-och-ner led. Ett vanligt fotostativ är ett exempel på en alt-azimuth montering. Denna monteringstub är enklare att förstå än en ekvatoriell montering och används främst för naturskådning eller när handhavandet skall vara så enkelt som möjligt. Alt-azimuth monteringar är vanligtvis inte motoriserade men det finns datoriserade modeller som är motoriserade.

Altitud - Vinkeln mellan horisonten och objekted, dvs ett mått på hur högt på himlen ett objekt befinner sig.

Apertur - Se Öppning nedan

APO - Se Apokromat nedan

Apokromat - Ett linsteleskop som nästan helt eliminerar färgfel. Färgkorrigeringen är klart bättre än i en akromat. En typisk apokromat använder ED linser i ett objektiv med två eller tre linser. Jämför även ED refraktor nedan.

Autoguider - En kamera som siktar på en stjärna och korrigerar driftfelen i en astronomisk montering vid astrofotografering. Se även vår artikel om astrofotografering.

Azimuth - Det horisontella vinkelavståndet mellan ett objekt och Norr. Norr = 0 grader. Öster = 90 grader. Söder = 180 grader. Väst = 270 grader.

B



Bahtinovmask - Ett verktyg för noggrann fokusering (inställning av skärpan) vid astrofotografering.

Barlowlins - En lins som monteras bakom ett teleskop och som ökar teleskopets brännvidd. Detta resulterar i en ökad förstoring med ett okular eller en kamera. Vanliga förstoringar är 2x till 5x.

Binoviewer - Ett tillbehör som monteras på ett teleskop och som möjliggör att titta med båda ögon.

Brännvidd - Avståndet mellan teleskopets objektiv och brännpunkten. Brännvidden påverkar delvis vilken förstoring du får med ett teleskop, men den förstoringen kan styras genom att använda olika okular.

Bågminut - Ett vinkelmått. En bågminut är 1/60 grad.

Bågsekund - Ett vinkelmått. En bågsekund är 1/60 bågminut eller 1/3600 grad.

C



C-Mount - En vanlig gänga för videokameror som också används på vissa astronomiska kameror. Gängan är en tumgänga, UNC 1"-32. Utöver gängmåtten innebär C-mount i regelfallet även ett bestämt avstånd mellan gängan och kamerans sensor, 17,526 mm.

CCD eller CMOS kamera - En digital kamera som använder en CCD sensor eller en CMOS sensor. Inom astronomi används CCD för långtidsexponering och CMOS för planeter och månen. Det finns dock också CMOS kameror för långtidsexponering. Även systemkameror brukar använda CMOS sensorer.

Crayford - En särskilt design av fokuserare som använder friktion och kullager istället för kugghjul. Detta ger mjukare fokusrörelse men ofta minskad maxvikt på fokuseraren.

D


Deep Sky Object - Alla objekt utanför Solsystemet. Typer av deep sky objekt är galaxier, öppna stjärnhopar, klotformade stjärnhopar, gasnebulosor, planetariska nebulosor och dubbelstjärnor.

Deklination - En av två rörelseleder i en ekvatoriell montering. Deklination är vinkelavståndet mellan himmelsäkvatorn och objektet. Se rektaszension.

Dielektrisk beläggning - En avancerad typ av optikbeläggning som ger särskilt noggranna resultat. För filter används denna metod för att få mycket snäv bandbredd av ljus som kan passera filtret. En annan typ av dielektrisk beläggning används på speglar för att öka reflektivitet, dvs hur mycket ljus som reflekteras tillbaka av spegeln.

E


ED refraktor - Ett linsteleskop som nästan helt eliminerar färgfel. Färgkorrigeringen är klart bättre än i en akromat. Refraktorn kallas för ED när den använder en ED lins i ett objektiv med två linser. Objektiv med tre linser kallas istället oftast för apokromat. Observera dock att begreppen ED och Apokromat inte är klart definerade och i vardagsspråk ofta avser samma sak. Ekvatoriell montering - En monteringstyp som används enbart för astronomi. En av axlarna står parallellt med jordens axel och möjliggör på så vis att följa efter objektens rörelse över himlen genom rörelse i en enda axel.

F


F-tal - se fokalförhållande

Färgfel - se kromatisk aberration

Field flattener - En korrektorlins som används för astrofotografering. Många teleskop har ett krökt bildfält vilket innebär att skärpan går ner från bildmitten till kanten av bildfältet. Flattenern minskar eller eliminierar detta fel.

Fokalförhållande - Förhållandet mellan teleskopets öppning och brännvidd. Ett kortare fokalförhållande (eller också ett "snabbare" fokalförhållande) resulterar i kortare exponeringstider vid astrofotografering.

Fokuserare - En mekanisk del på ett teleskop för att justera bildskärpan.

G

GoTo - datorstyrd. En Goto montering ger stöd till användaren på att hitta objekt på himlen. I regelfallet behöver användaren endast känna igen ett fåtal stjärnor, resten sköts av monteringen.

GoTo alignment - En procedur som måste göras vid uppstart av en Goto eller datorstyrd montering. Oftast består proceduren av att rikta teleskopet mot en eller flera kända stjärnor så att teleskopet vet hur det står i förhållande till stjärnhimlen.

Gränsmagnitud - Magnitud är ett mått av ljusstyrkan av ett objekt på himlen. Gränsmagnituden avser den svagaste ljusstyrkan som går att se med ett teleskop under perfekta observationsförhållanden. Observera att gränsmagnitud räknas omvänt, dvs ett större tal betyder in mindre ljusstyrka.

H


H-Alfa - En av de främsta färgerna som många astronomiska objekt lyser i. H-alfa är djupt rött. H-alfa linjen är även relevant vid solobservation då solen visar särskilt mycket aktivitet (t.ex. protuberanser) i denna våglängd.

H-Beta - En av de främsta färgerna som många astronomiska objekt lyser i.

I


J


K


Katadioptriskt teleskop - Ett teleskop som använder både linser och speglar i sin design - oftast ett spegelteleskop med någon form av integrerad korrektorlins. Exempel på katadioptriska teleskop är Schmidt-Cassegrain, Maksutov, Edge-HD och ACF.

Kromatisk aberration - An aberration of an optical system like a refractor or an eyepiece where different colours are not focused into the same point. Chromatic aberration appears as a coloured fringe along dark/light contrasts, e.g. around bright stars. This fringe is usually referred to as false colour.

Kollimering - Justeringen av de olika linserna och speglarna i ett optiskt system så att du får bästa möjliga skärpa. Med vissa teleskopdesign (främst spegelteleskop) kan och skall detta göras av användaren. Med lämpliga verktyg som t.ex. en laserkollimator är detta vanligtvis en lätt och snabb procedur.

Koma - En aberration i spegelteleskop som gör att stjärnorna mot kanten av synfältet inte är punktformade. Fotografiskt går detta att korrigera med en komakorrektor.

Komakorrektor - En lins som monteras mellan teleskop och kamera som minskar eller eliminerar koma i ett spegelteleskop. Går ibland också att använda visuellt men används sällan med det syftet.

L


Ljusförorening - Ljus från samhället och andra ljuskällor som lyser upp himlen och på så vis dramatiskt minskar kontrasten - och därmed synligheten - av ljussvaga deep sky objekt. Ljusförorening är ett stort hinder för astronomi och en av samhällets mindre kända miljöproblem. I praktiken innebär ljusförorening att du måste hitta ett observationsställe som ligger så långt som möjligt från större städer och/eller att du får använda nebulosafilter för att öka kontrasten. Filter fungerar dock tyvärr inte för alla typer av objekt på himlen utan enbart på gasnebulosor och planetariska nebulosor.

LRGB - En metod för att skapa färgbilder med en monokrom kamera. Bilder tas i fyra kanaler: luminans (monokrom), rött, grönt och blått. Dessa kanaler läggs sedan ihop i ett bildbehandlingsprogram.

M


Maksutov-Cassegrain - En typ av katadioptriskt teleskop. Maksutov teleskop är kortare än en refraktor eller ett spegelteleskop med samma optikdiameter. Maksutov brukar ha lång brännvidd vilket gör de mindre lämpade för deep sky astrofoto, men samtidigt får du ofta mycket bra bildskärpa så att teleskopen fungerar mycket bra för planeterna och månen.

Montering - Den mekaniska delen som håller teleskopet och möjliggör att peka teleskopet åt olika håll. När vi pratar om montering i vår hemsida menar vi ofta också stativet då detta ofta ingår.

N


Närfokus - Det kortaste avståndet mellan objekt teleskop där du fortfarande kan få en skarp bild. Teleskop har oftast ganska lång närfokus då dessa inte är framtagna för naturskådning. Handkikare har ofta mycket kort närfokus på bara några få meter.

O


O-III - En av de främsta färgerna som många astronomiska objekt lyser i.

OAG - se Off-Axis Guider

Off-Axis Guider - Ett tillbehör som möjliggör användning av en autoguider kamera direkt på teleskopet istället för ett eget guideteleskop. Off axis guiders har flera nackdelar jämfört med ett guideteleskop (främst krängligt handhavande och högre krav på guidingkameran) men är samtidigt den enda lösningen för guiding i vissa fall - särskilt vid Schmidt-Cassegrain teleskop.

Okular - Den utbytbara linsen som monteras i teleskopets fokuserare och som är den lins du tittar i. Okularet formar bilden och styr förstoringen - utan okular får du ingen bild med ett teleskop!

Okularprojektion - En metod för att öka brännvidden vid planetfoto. Ett okular monteras mellan teleskop och kamera. Denna metod har dock blivit rätt så ovanligt i och med att bra barlowlinser har designats som når bättre resultat.

P


Polinställning - En ekvatoriell montering till teleskop måste sättas upp så att en av axlarna står precis parallellt med jordens axel. DThe process of setting up an equatorial mount parallel to the Earth's axis of rotation.

Polsökare - Ett litet teleskop som oftast monteras i axeln i en ekvatoriell montering och som används för polinställning.

Q


R


RA - se rektascension

RC - se Ritchey-Chretien

Reducer - Reducerar brännvidden i ett teleskop för att få kortare exponeringstider med en kamera.

Refraktor - Ett linsteleskop, dvs ett teleskop som använder ett objektiv som består av en eller vanligtvis flera linser.

Rektaszension - En av två rörelseleder i en ekvatoriell montering. Rektaszension motsvarar den axeln som jorden roterar runt. Se deklination.

S


S-II - En av de främsta färgerna som många astronomiska objekt lyser i.

Schmidt-Cassegrain - En typ av katadioptrisk teleskop som är särskilt kompakt i förhållande till optikdiametern.

SCT - se Schmidt-Cassegrain

SC gänga - En gänga som används främst på Schmidt-Cassegrain teleskop, men även på t.ex. Edge-HD och ACF teleskop. Gängan heter formellt UNC 2"-24, dvs 2 tum diameter och en stigning på 24 varv per tum. Andra kallar gängan ofta för 2" gänga, men vi försöker att undvika denna benämning då den är lätt att förväxla med 2" filtergängan som är en helt annan gänga.

Seeing - Turbulanser i jordens atmosfär som försämrar bildskärpan i ett teleskop. Turbulanserna ( = dallret) syns också med blotta ögat men är mycket värre vid hög förstoring. Seeing kan vara olika bra på olika nätter och olika observationsplatser - ett teleskop kan därför ge mycket bra bildskärpa en natt och mycket dålig skärpa en annan natt.

Skenbart synfält avser hur stor bilden ser ut som du ser i ditt okular. Anges i grader. Se även vår artikel om okular.

Solfilter - Ett särskilt filter för observation av solen. Observera: Titta aldrig på solen med ett teleskop eller en kikare utan att använda ett filter som är särskilt designat för ändamålet!

Spegelteleskop - Ett teleskopdesign som använder en primärspegel (ofta med parabolisk kurva) och en platt sekundärspegel som de enda optiska komponenterna. Dessa teleskop är särskilt enkla att tillverka vilket gör att du kan få ovanligt stora teleskop till en given budget.

Synfält - Storleken av bilden du ser i ett teleskop. Det finns två olika aspekter som båda kallas för synfält: se skenbart synfält och verkligt synfält.

T


T2 - En vanlig gänga på teleskop som används främst i fotosammanhang. Gängan heter formellt M42x0,75, dvs 42 mm diameter och en stigning på 0,75 mm per varv.

U


Utgångspupill - Diametern av det koncentrerade ljuset som lämnar teleskopet. Överstiger denna diameter den av din egen pupill innebär detta att en del av ljuset går förlorad på din iris och inte når näthinnan - du tappar alltså ljus! Som grundregel skall utgångspupillen inte vara större än 7 mm för yngre människor och inte större än 5 mm för äldre människor.

V


Verkligt synfält avser hur mycket av himlen du ser i ditt okular. Anges i grader. Det verkliga synfältet beror på okularets skenbara synfält och förstoringen som du får med ditt teleskop. En förenklat (och inte helt korrekt) formel är "verkligt synfält = skenbart synfält delad med förstoringen" Se även vår artikel om okular.

W


X


Y


Z


Ö


Ögonavstånd - Det längsta möjliga avståndet mellan okular och ögat för att fortfarande kunna se hela synfältet. Ett längre ögonavstånd känns trevligare och krävs för att kunna använda glasögon.

Öppning - Optikdiametern i ett teleskop. Vid linsteleskop räknas diametern på objektivlinsen, vid spegelteleskop räknas diametern på primärspegeln.