Nybörjarteleskop: Vilket komplettpaket passar mig?
När du vill köpa ditt första teleskop, eller vill köpa ett teleskop som present, kan det vara mycket svårt att veta vilket teleskop som passar bäst. För att underlätta valet har vi skapat ett antal komplettpaket som består av utvalda nybörjarteleskop med lämpliga tillbehör för en lyckad start.
Fast även i detta minskade urval finns över 20 olika modeller med sina egna fördelar och nackdelar. Nedan vill vi ge dig stöd för att välja den modell som passar bäst för just dig! Vi börjar med några förklaringar och sedan några konkreta förslag i olika klasser.
Vill du inte bara se våra komplettpaket? Eller vill du läsa på dig mycket mer detaljerat vad som är viktigt? Kolla Astroskolan!
Allmänt
Det som är mest avgörande för hur mycket du kan se med ett teleskop är teleskopets optikdiameter eller "öppning". Ju större teleskopet är desto fler objekt kan du se, och desto mer detaljer kan du se på alla objekt. Välj gärna ett teleskop som är så stort det går inom din budget och som du känner att du kan hantera lätt rent fysiskt.
Vem skall få teleskopet?
Användarens ålder har stor betydelse för valet av teleskopet:
Unga barn (upp till ca 10 år)
I den åldern är det svårt att använda teleskopet självständigt. Istället rekommenderas att en vuxen gör inställningar i teleskopet och barnet tittar efter allt är klart. Till detta är det mycket viktigt att ha en motorstyrning eller datorstyrning till teleskopet så att objektet stannar i synfältet under en lång tid efter man har ställt in det.
Äldre barn (ca 10-14 år)
Barn och ungdomar i den åldern brukar klara av användningen av teleskop utan större problem, men vi rekommenderar att välja en modell med enkelt handhavande. Till detta rekommenderar vi modeller med alt-azimuth montering.
Ungdomar och vuxna (15 år och äldre)
Handhavandet är inte längre ett större problem (bortsett från inlärningsperioden i början, men den går inte att komma ifrån ändå) och därmed är alla teleskop tänkbara. Mindre teleskop har dock nackdelen att de inte visar lika många objekt och lika tydliga bilder, så vi rekommenderar spegelteleskop med en optikdiameter på minst 114 mm. Teleskop med datorstyrning är mycket smidiga om de får plats i din budget.
Vill du ta kort med teleskopet?
Astrofotografering kan lätt bli mycket avancerad och går i regelfallet inte att göra i en prisklass som lämpar sig till en nybörjare. Men det är fullt möjligt att ta fina bilder av månen och planeterna. Förutsättningen är att teleskopet har en motorstyrning eller en datorstyrning.
Vill du lära dig himlen själv eller skall teleskopet ge dig stöd?
När vi tittar igenom ett teleskop pekar vi inte slumpmässigt upp på himlen, utan väljer något objekt som vi vill observera. Det kan vara månen, någon av planeterna, eller ett av tusentals objekt ute i den djupa rymden som nebulosor, stjärnhopar och galaxer. Men hur vet du vart du skall sikta med teleskopet? Här finns det två grundläggande sätt hur du kan göra:
Hitta själv
Du kan lära dig orienteringen på himlen med en stjärnkarta - först en allmän överblick över stjärnbilderna och sedan ett objekt i taget det exakta stället vart du hittar himlens juveler. Börja med en planisfär, fortsätt sedan med fördel med en app (t.ex. Stellarium) eller en mer detaljerad stjärnkarta. Det kan vara otroligt roligt att ha lyckats att lokalisera ett objekt själv. Men det tar också tid att lära sig och kan vara lite frustrerande emellanåt.
Få hjälp av teleskopet
Datorstyrda eller Go-To teleskop kan hitta objekt på himlen åt dig. Dessa har antingen en medföljande handkontroll med en stor databas på olika objekt, eller alternativt styrs teleskopet via Wifi och din mobiltelefon eller surfplatta. Med teleskop av denna typ blir det otroligt mycket lättare att hitta det du vill observera, men dessa teleskop är dyrare, du är beroende av strömförsörjning och risken finns att du aldrig kommer att lära dig stjärnhimlen på det viset.
Våra mest rekommenderade nybörjarpaket