Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Sky-Watcher SAAF-paket Utforskaren: Skyliner-200P 8" dobsonteleskop m. vinklad sökare

6 285 SEK

Ej i lager. Beställningsvara.
Skrymmande artiklar
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 79 81 00
 

Produktinformation

SAAF-paket Utforskaren: Skyliner-200P 8" dobsonteleskop m. vinklad sökare

Djuprymdsteleskop för såväl nybörjaren som för den som vill se mer. 90 graders sökare med rättvänd bild och 1 års SAAF-medlemskap ingår i detta paket.
Observera: för att börja ditt medlemskap i SAAF behöver vi ge dina kontaktuppgifter till SAAF. SAAF är en rikstäckande ideell förening med syfte att främja praktisk amatörastronomi. Önskar du inte att vi lämnar dina kontaktuppgifter till SAAF skriv det i kommentaren i kassan! Är teleskopet ett present till någon annan? Skriv ett meddelande i kassan med kontaktuppgifterna till den som skall bli medlem i föreningen.

SAAF paket "Utforskaren": Skyliner-200P 8 tum dobsonteleskop med vinklad sökare

Detta teleskop är perfekt för dig som vill observerar ljussvaga objekt från mörka platser. Teleskopet är lättanvänt och du får mycket apertur (optisk öppning) för pengarna. Du riktar in teleskopet för hand och finjusterar teleskoptubens läge regelbundet för att objektet ska vara kvar i synfältet. Detta 8-tumsteleskop är ett steg upp i apertur jämfört med 6-tumsvarianten och därför lite tyngre, men fortfarande lika smidigt att använda. Fokuseringsmekanismen är också av lite bättre kvalitet och går att låsa i önskat läge.

Vinkelrät sökare med rättvänd bild

I detta SAAF-paket medföljer en 90 graders vinkelsökare som ger en rättvänd bild i stället för en rak sökare med upp-och-nervänd bild. En vinklad sökare är lättare att titta igenom, vilsammare för nacken och dess rättvända bild gör att du lätt kan jämföra synfältet med det du ser för blotta ögat eller i en prismakikare.

SAAF-medlemskap

Detta teleskoppaket ger också 1 års medlemskap i Svensk Amatörastronomisk Förening på köpet, värde 300 SEK. (För dig som redan är medlem i SAAF förlängs ditt medlemskap med 1 år.) SAAF är en rikstäckande förening med inriktning på praktisk amatörastronomi, från nybörjare till de mest avancerade observatörerna - alla med är välkomna! I ett årsmedlemskap ingår bland annat fyra nummer av medlemstidningen Telescopium, en astronomisk årskalender och digitala resurser. Läs mer om SAAF här.

Observera: för att börja ditt medlemskap i SAAF behöver vi ge dina kontaktuppgifter till SAAF. Önskar du inte att vi lämnar dina kontaktuppgifter till SAAF skriv det i kommentaren i kassan!

Är teleskopet ett present till någon annan? Skriv ett meddelande i kassan med kontaktuppgifterna till den som skall bli medlem i föreningen.

Mycket teleskop för pengarna

Ett dobsonteleskop är djuprymdsälskarens dröm. Teleskopet vilar i en enkel och roterbar vagga som gör att du med lätt handkraft kommer åt hela himlen. Att ställa in teleskopet går snabbt och när du är framme släpper du bara handen från tuben. Finjustera teleskopets riktning med den ljusstarka vinkelsökaren på tubens övre ände.

Enkelt och smidigt

Eftersom dobsonteleskop är så enkelt och genialiskt byggda är de också lätta att ta med i bilen till en mörk observationsplats. Det är på landet, långt från stadens störande ljus, som dessa teleskop kommer till sin rätt och där den stora aperturen kan användas till fullo. Vaggan transporteras som en del och tuben som en annan del. På plats lyfter du snabbt ut vaggan och ställer den på en plan yta, och placerar därefter tuben i vaggan. Enklare än så blir det inte - du är redo att observera på ett par minuter!

Så hittar du

För att hitta dina objekt använder du dig av en klassisk teknik: stjärnhoppning. Ställ in teleskopet mot en ljus stjärna nära ditt objekt och finjustera läget så att stjärnan är centrerad i sökaren. När det är gjort ser du samtidigt stjärnan i teleskopets lågförstorande okular (25 mm okularet ger 48x förstoring och ett synfält med en diameter på 1 grad). Nu använder du en stjärnkarta, gärna en planetarieapp i mobiltelefonen, för att ta ut vägen med hjälp av stjärnmönstren på himlen. Knuffa försiktigt teleskopet från stjärna till stjärna fram till ditt objekt. Det är en fantastisk känsla att hitta på stjärnhimlen på detta sätt och ger dig en oslagbar närkontakt med natthimlen.

Det kan du se

På en mörk plats kan du se alla objekt i Messierkatalogen liksom de flesta av de tusentals objekten i NGC-katalogen. Bekanta dig med en aldrig sinande uppsjö av öppna stjärnhopar,  stjärnglittrande klotformiga stjärnhopar, diffusa, planetariska och mörka nebulosor, och galaxer och galaxhopar på upp till hundratals miljoner ljusårs avstånd.

Om du har en mörk himmel och skarp syn kan du med det högförstorande okularet (10 mm som ger 120x förstoring och ett synfält på knappt en halv grad) till och med se den ljusaste kvasaren, 3C 273 mer än två miljarder ljusår bort, men även några andra ljusstarka kvasarer. Många utbredda objekt är bäst i det lågförstorande okularet, som Plejaderna och dess reflektionsnebulosa, Orionnebulosan och Andromedagalaxen med dess satellitgalaxer. Mindre och svagare objekt ses ofta bäst i det högförstorande okularet, som Ringnebulosan, de flesta klotformiga stjärnhopar och otaliga dubbel- och multipelstjärnor.

Men detta teleskop är förstås inte bara lämpligt för djuprymdsobjekt. I den högre förstoringen är även månen och planeterna fina. Du kan se mängder av kratrar, bergskedjor och sprickdalar på månen, Merkurius och Venus faser, Mars albedoformationer och polarkalotter, Jupiters bälten och fyra ljusa månar, liksom Saturnus ringar och Uranus och Neptunus grönblå skivor.

Med ett ännu mer högförstorande okular kan du ibland se mer och ännu svagare objekt, men då blir det å andra sidan svårare att följa med objekten, som hela tiden rör sig när jorden roterar. När du sitter bekvämt på din pall och tittar i okularet behöver du med jämna mellanrum ge tuben en liten knuff för att följa med objektet, som annars driver ut ur synfältet. I det lågförstorande okularet tar ett objekt alltid minst fyra minuter att passera över synfältet, men närmare himmelspolen kan du observera betydligt längre utan att behöva göra knuffen.

Komplettera gärna med planetarieapp och fältkikare

Vi rekommenderar att du använder en planetarieapp för mobil eller surfplatta för att hitta objekten och visa stjärnkartor i rätt skala, orientering och lämplig gränsmagnitud. Ett tillbehör som kan vara lämpligt till detta teleskop är en mindre fältkikare för att underlätta att hitta på himlen. SAAF rekommenderar en högkvalitativ 7x50 mm prismakikare som du, likt ditt dobsonteleskop, alltid kommer att ha glädje av, oavsett om du studerar natthimlen eller naturen.

Behåll skärpan

Detta är ett Newtonteleskop som samlar in ljus med en parabolisk huvudspegel. Om teleskopet transporteras eller flyttas mycket kan du behöva justera optiken, så ett den är rätt inställd och stjärnorna bli skarpt fokuserade nålstick i okularet. Denna kollimering beskrivs tydligt i manualen, och innebär att du försiktigt justerar tre skruvar bakom huvudspegeln. Ibland kan du också behöva justera skruvarna som riktar in den plana sekundärspegeln. Kollimeringen kan vara lite knepig första gången, men proceduren är intuitiv och du lär dig snabbt. Med lite träning är kollimeringen avklarad på någon minut - om den alls behöver göras.

De största amatörteleskopen är just Newtonteleskop, och många av dessa är även dobsonteleskop. Du kommer träffa på stora varianter när du besöker stjärnträffar runt om i landet, eller bland medlemmarna i din lokala astronomiförening. Att Newtonteleskop är så vanliga gör att kollimeringen är en teknik som väldigt många amatörastronomer är väl förtrogna med, och som blir en oumbärlig färdighet.

Länge leve din Dobson!

För många är dobsonteleskopet också en livslång följeslagare, som tack vare smidigheten i kombination med den frikostiga aperturen aldrig blir gammalt och inaktuellt. Därför gissar vi på att ditt dobsonteleskop kommer att användas ofta och länge, oavsett om du någon gång skaffar ett annat teleskop.

För användning av solfilter

Vill du observera solen? Då måste du använda ett lämpligt solfilter! Till denna modell rekommenderar vi Baader-Planetarium Solfilter ASTF 200 (220-260mm).

 

Produktmanualer

 

Tyvärr säljer vi ej denna artikel utanför Sverige

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.

Perfekt

Mycket bra

Bra

Acceptabel

Otillfredsställande