Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

Sky-Watcher Explorer-130 Teleskop-Pluspaket För Nybörjare

REA

3 836 SEK

-20% 4 795 SEK
Finns i lager. Skickas vanligtvis inom 1-3 arbetsdagar.
Skrymmande artiklar
Storlek: En stl
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 79 81 00
 

Produktinformation

Explorer-130 Teleskop-Pluspaket För Nybörjare

Astro Swedens pluspaket till nybörjare är teleskop med extra mycket tillbehör. Vi skickar med alla extra tillbehör som du kan tänkas behöva inte bara för att komma igång med astronomi, utan även för roliga och framgångsrika observationer under många år! Du behöver inte längre vara rädd att missa någon viktig detalj när du lägger beställningen. Vilket nybörjar komplettpaket skall jag välja?

Teleskop-Pluspaket för nybörjare: Sky-Watcher Explorer-130 spegelteleskop med allt extra tillbehör du behöver

Med Astro Swedens Pluspaket får du mer än bara ett teleskop! Vi vet hur svårt det kan kännas i början när man letar efter sitt första teleskop - det finns ju så ofantligt många modeller, och hur kan du vara säker på att du inte glömmer ett viktigt tillbehör när du beställer teleskopet? Med våra Pluspaket får du inte bara ett utvalt teleskop som vi anser vara särskilt lämpligt för nybörjaren, utan också alla de tillbehör som du kan tänkas behöva för en lyckad start! Och som en liten godisbit erbjuder vi allt detta till ett rabatterat pris jämfört med köp av samma delar separat.

Explorer-130 Pluspaket - detta får du:

Teleskopet 130 mm spegelteleskop som fungerar bra för alla sorters visuella observationer: från Månen och Planeterna till avlägsna galaxer finns det många hundra objekt inom räckhåll!
Extra vidvinkelokular

Med 6mm UWA okularet får du flera stora fördelar:

  • Högre förstoring än med okularen som medföljer i grundpaketet. (Läs mer nedan under "Förstoringar - så får du ut det mesta ur dina observationer")
  • Långt ögonavstånd som gör det möjligt att titta med glasögon.
  • Större synfält som ger en trevligare känsla.
Månfilter Med Tethys ND0,9 månfiltret blir det mycket behagligare att observera månen. Månens ljus dämpas (endast 13% av ljuset släpps igenom av filtret!) samtidigt som månen förblir i sin neutral vit färg. Månen blir alltså inte grön som i många enkla månfilters utan ser helt naturligt ut.
Stjärnkarta

Planisfären är en stjärnkarta som visar hela stjärnhimlen sett från norra Europa. Ställ in rätt datum och klockslag och lär dig de olika stjärnbilder som finns på himlen. Du kommer snart att känna igen massor med stjärnbilder och få det lättare att hitta de objekt som du letar efter.

Nybörjarhandledning

Natt är en informativ broschyr med värdefull information till nybörjaren, utgiven av SAAF (Svensk AmatörAstronomisk Förening). Sedan 1982 har SAAF samordnat och utvecklat svensk amatörastronomi. Tips: om du går med i föreningen SAAF får du kontakt med likasinnade amatörastronomer som kan guida och inspirera dig på din resa genom rymden!

Laser

Spegelteleskop använder två speglar som måste justeras så de står i rätt vinkel mot varandra. Det kan upplevas som lite tråkigt att man behöver göra det med jämna mellanrum, men låt inte det skrämma dig: med lasern som ingår i Pluspaketet fixar du detta på bara någon minut! Dessutom kan du på så vis garantera att teleskopet alltid fungerar perfekt, även om någon råkade hantera teleskopet lite grovt. Här kan du se vår manual där vi beskriver hur du gör.

Du tycker om teleskopet, men Pluspaketet kostar mer än du tänkte lägga på ditt teleskop? Då har vi även samma teleskop i ett nybörjarpaket med lite färre tillbehör. Såklart kan du köpa till alla de andra tillbehören senare!

Astrosweden teleskopguide

Enkelt att använda

Lätt att bära / transportera

Lämpat för barn Från 14 år
Observationer: planeter

Observationer: nebulosor

Foto: planeter

Foto: nebulosor

Denna guide kan ge dig en snabb handledning när du letar efter ett teleskop som passar dig. Så här fungerar guiden. Det är såklart svårt att ge en helhetsbild på hur teleskopet fungerar och att presentera det på ett lättförståeligt sätt. Vill du gräva djupt i skillnaderna kan du jämföra teleskopens specifikationer och läsa resten av produktbeskrivningen, eller så är du såklart mycket välkommen att mejla eller ringa oss!

Vad kan jag se i detta teleskop?

Klicka på bilderna för en närmare beskrivning och jämförelse med andra teleskop!

Månen

Jupiter

Saturnus

Galaxer

Nebulosor

Teleskopet innehåller:

  • Medföljande Okular (1,25"): 10 mm & 25 mm
  • 2x Barlowlins
  • Rödpunktssökare
  • EQ2 montering
  • Aluminiumstativ med tillbehörsfack

För användning av solfilter

Vill du observera solen? Då måste du använda ett lämpligt solfilter! Till denna modell rekommenderar vi Baader-Planetarium Solfilter ASTF 120 (140-180mm).

Vad kan du se med Explorer-130 teleskopet?

Den stora fördelen med en 130 mm spegel är dess blotta ljusinsamlingskraft - det kommer att leverera fantastisk utsikt över även mycket avlägsna och ljussvaga galaxer och nebulosor.

Vid låg till medelhög förstoring kan landskapet på månen bli ett sagolikt panorama av kratrar och rännor. Vid högre förstoring kan individuella kratersystem utforskas i fantastiska detaljer. Planeten Mars kommer att visa många detaljer på sin yta och polartäcket kan ses under idealiska observationsförhållanden. Vid goda observeringstillfällen, på bara 50x eller högre förstoring, kommer planeten Jupiter visa fina detaljer. Bara 50x förstoring, större i storlek än du normalt ser fullmånen med blotta ögat! De fyra stora månarna runt Jupiter kommer att ses, som ibland gör skuggor på Jupiters täta molniga atmosfär. Planeten Saturnus visar sitt magnifika ringsystem och dess ljusa berömda måne Titan. Dessa är bara några av de saker som kan ses i vårt eget solsystem med Explorer 130 teleskopet. Utanför solsystemet kan du se hundratals gasnebulosor och galaxer, många av dessa i fin detalj. Det är här teleskopet skiljer sig som mest jämfört med mindre modeller.

Förstoringar - så får du ut det mesta ur dina observationer

Självklart är det så att teleskopet skall förstora bilden för att "zooma" in på olika objekt på himlen. Men det är inte så att den högsta förstoringen alltid är bäst! Dels för att varmedallret i luften ofta förstör bildskärpan över en viss förstoring, och dels för att vissa objekt helt enkelt är så stora att man inte längre lyckas att se hela objektet om man förstorar för mycket. Dessutom minskar skärpan med ökad förstoring vilket gör att man i många fall får en trevligare bild med en mer måttlig förstoring. Men hur vet man vilken förstoring som är bäst? Vår rekommendation är att du gör så här:

  • Använd alltid den lägsta förstoringen för att leta upp objektet på himlen.
  • När du väl har hittat objektet öka stegvis förstoringen och kontrollera hur bilden ser ut.
  • När du märker att skärpan har gått ner för mycket byt tillbaka till näst mindre förstoring.
  • Målet är att hitta den förstoringen som gör att objektet blir så stort som möjligt men innan skärpan blir för dålig.

Så byter du förstoringen

Ändra förstoringen gör du genom att byta ut okularet (den linsen du tittar i). Dessutom kan du använda den medföljande barlowlinsen för att få ännu fler olika förstoringar. Vill du själv räkna ut hur mycket förstoring du får kan du lära dig här hur man gör, annars kan du se förstoringarna som du får med medföljande tillbehör i tabellen nedan.

För att byta förstoringen lossar du klämskruven som håller okularet på plats, drar ut okularet, sätter i det nya okularet, och till sist drar åt klämskruven lagom hårt så att inte okularet kan ramla ut. Varje gång du byter okular får du även ställa in skärpan på nytt. Observera att du får den korrekta skärpan när stjärnorna är så små som möjligt, inte så stora som möjligt! Så nära som möjligt skall stjärnorna krympa ihop till små prickar.

Så använder du barlowlinsen

Om du använder dina okular ihop med den medföljande barlowlinsen får du ännu fler olika förstoringar. Det vanligaste sättet att använda barlown är så här:

  • Dra ut okularet som ovan.
  • Stoppa i barlowlinsen i teleskopet och kläm fast den.
  • Stoppa i okularet i barlowlinsen och använd barlowns klämskruv för att klämma fast okularet.
  • Du får nu den dubbla förstoringen som med samma okular utan barlowlins.

Använder du barlown på det viset får du den dubbla förstoringen jämfört med samma okular utan barlow. Men det finns en specialfunktion just på den medföljande barlowlinsen som kan ge dig 1,5x förstoring istället. Gör så här:

  • Dra ut okularet som ovan.
  • Ta barlowlinsen och skruva loss den svarta delen längst ner som innehåller själva linserna.
  • Skruva in den svarta delen i okularets filtergänga.
  • Använd nu okularet som vanligt men nu får du 1,5 gänger högre förstoring.

Denna specialfunktion fungerar klockrent med alla medföljande okular, men är särskilt viktigt med vidvinkelokularet. Använder du nämligen barlown på det förstnämnda sättet med 2x förstoring blir det totalt en något för hög förstoring med Explorer-130 teleskopet.

Förstoringar med Explorer-130 Pluspaketet:

Okular Förstoring
25 mm utan barlowlins 36x
25 mm med barlowlins (1,5x) 54x
25 mm med barlowlins (2x) 72x
10 mm utan barlowlins 90x
10 mm med barlowlins (1,5x) 135x
6 mm utan barlowlins 150x
10 mm med barlowlins (2x) 180x
6 mm med barlowlins (1,5x) 225x
6 mm med barlowlins (2x) 300x - obs: denna förstoring är för mycket för teleskopet och rekommenderas inte.

Produktmanualer

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.

Perfekt

Mycket bra

Bra

Acceptabel

Otillfredsställande