Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp
Skickas inom 1-3 arbetsdagar
Betala säkert med Klarna
14 dagars öppet köp

10 Micron GM1000 HPS montering

129 995 SEK

Tillfälligt slut
Skrymmande artiklar
Storlek: En stl
Artikelnr:

Snabb leverans
14 dagars returrätt
Kostnadsfri rådgivning 0511 - 79 81 00
 

Produktinformation

GM1000 HPS montering

GM1000HPS är instegsmodellen i serien ekvatoriella monteringar från 10 Micron och erbjuder en fantastisk prestanda med absoluta högprecisions-enkodrar och lastvikt på hela 25 kilo. Detta är monteringen för dig som inte vill kompromissa med kvalitet och som vill ha en driftsäker montering anpassad efter vårt nordiska klimat och möjlighet till oguidad astrofotografering.

10 Micron GM1000HPS Monteringshuvud

GM1000HPS är byggd för den krävande användaren med instrumentvikter upp till 25 kg (exkl. motvikter). Driften ombesörjs av två borstlösa servomotorer med kompletterande bältdrift för reducering av backlash till ett minimum. Monteringens axlar har en diameter av 30 mm för maximal styvhet och har var sin snäckväxel med ett kugghjul i brons (B14),125 mm diameter och 250 tänder samt en skruv i stål, 20 mm diameter. Den dubbla dovetailklämman är kompatibel med de allra flesta teleskop på marknaden.

Elektronik

Elektroniken ligger skyddad i en oberoende box som är lätt att ta bort vid behov. Monteringen kontrolleras antingen med den tillhörande handkontrollen eller direkt via PC. Handkontrollen erbjuder, med sin röda belysning maximal läsbarhet i olika ljusförhållanden och är utformad så att du kan hantera den med handskar. Displayen har ett integrerat värmesystem för problemfri funktion i låga temperaturer.

Mjukvara

Monteringen kan kontrolleras via PC med de vanligaste förekommande mjukvarorna på marknaden via RS-232 port eller via ethernet med "10Micron ASCOM driver" eller "Meade compatible command protocol". Du kan också med en medföljande mjukvara skapa en virtuell handkontroll. Via RS-232 porten kan även en observatoriekupol styras vilket gör GM1000HPS till en mycket flexibel montering. Databasen innefattar många stjärnkataloger och deepsky-objekt ner till 16:e magnituden. Objekt i solsystemet kan följas separat i deras rörelse gentemot stjärnorna och du kan ladda ner banelement för kometer, asteroider och artificiella satelliter för direkt följning via handkontrollen (utan PC).

Drift och peknoggrannhet

Kalibreringen görs efter en modell med 100 stjärnors positioner för korrektion av polinställning, konfel och olika flexproblem, t.ex. i teleskoptuben. Med denna korrektion är det möjligt att nå en peknoggrannhet på bättre än 20 bågsekunder RMS. Samma modell kan också användas för att uppnå hög noggrannhet i driften, också med hänsyn taget till atmosfärisk refraktion, beroende på temperatur och lufttryck. Alla dessa data kan sparas för olika observationsplatser, teleskoptuber, mm. Vidare finns funktioner för en snabb och noggrann polinställning. Följning förbi meridianen är möjligt med upp till 30 grader vilket ger en exponeringstid på upp till fyra timmar. Med så exakt följning som GM1000HPS erbjuder så är autoguidning sällan nödvändig. De absoluta enkodrarna i båda axlarna ger överlag en följningsnoggrannhet på under 1 bågsekund. Om du dock vill använda autoguidning så använder du ST4-porten eller seriella/ethernet porten med en guide rate från 0,1x - 1,0x. "Guide rate" kan automatiskt korrigeras för objektets deklination vilket innebär att du inte behöver kalibrera om för varje objekt som följs. GO-TO-system kräver en svår kombination av hög hastighet och hög noggrannhet under ett långt liv och ibland under svåra förhållanden i fuktiga kalla observatorier. I Sverige kan även kombinationen av varm temperatur inomhus och riktigt kalla nätter ute i fält knäcka även de bästa monteringarna. För att möta dessa svårigheter har 10Micron valt de idealiska materialen och tillverkat en speciallegering för snäckväxeln (bronslegering för snäckhjulen och stållegering för snäckaxlarna). Materialvalet är en kritisk ingrediens om man vill få en montering med hög hastighet, hög precision och en lång livslängd.

Precision, passform och finish

GM1000HPS är designad hos 10 Micron av ett team ingenjörer med mångårig erfarenhet av design och produktion av precisionsmekanik för maskinverktyg. Varje montering är tillverkad och hopmonterad på 10Microns produktionsanläggning i Italien. Som maskinexperter har 10Micron kunskap att konstant leverera enheter med mycket hög precision som är unik inom astronomin. Noggranna kontroller försäkrar perfekt passform och snygg finish hos varje del i monteringen. Alla yttre ytor på GM1000HPS är bearbetade för hand genom en tidskrävande process för att eliminera verktygmärken och vassa kanter. Denna process resulterar i en utsökt satinfinish som ger ett vackert och enhetligt utseende. Efter ytbehandling, är hela uppsättningen anodiserad. Ytans hårdhet motstår slitage och flisning, till skillnad från lackerade ytor. Slutresultatet av denna noggranna efterbehandling är en montering som är lika hisnande att se på som den är att använda.



Oguidat under ca 60 minuter ger en avvikelse på under en bågsekund vilket räcker till de flesta uppsättningar!

Mer information om HPS styrningen (engelska)

GM1000HPS Specifikationer

  • Automatisk integrerad refraktionskorrigering, det enda sättet att få en perfekt oguidad följning under långtidsexponeringar.
  • Väldesignad och testad mjukvara och HPS motorkontrollsystem integrerad i en Linux dator.
  • Följningsprecision typvärde ~1 bågsekund peak-to-peak under 15 minuter, ~0,6 bågsekund RMS med intern mapping på 25 stjärnor som korrigerar för flex och fel i polinställningen.
  • Integrerade högprecisionsenkodrar i RA och DEC säkrar för ett perfekt resultat vid astrofotografering utan guidning.
  • Peknoggrannhet < 20 bågsekunder RMS med standard två-stjärn aligment.
  • Förflyttningshastighet och satellit tracking hastighet upp till 15°/s.
  • Nätanslutning 24 V DC (ingår ej) Observera: Monteringen får endast drivas med av 10 micron rekommenderade transformatorer och strömförsörjningar. Vid användning av andra strömförsörjningar kan du förlora rätten till garantin!
  • Strömförbrukning: 0,5 A vid följning, 3 A vid svängning, 4 A maxvärde.
  • Användarvänlig handkontroll.
  • Exakt mjukvarustyrd polinställning, gjord på några få minuter.
  • Fullt anpassad för fjärrstyrning och kontrollerbar via PC med 10/100/1000 LAN, perfekt anpassad för ditt framtida fjärrstyrda observatorium.
  • Fullständiga instruktioner och specifikationer på engelska.
  • Väldokumenterad mjukvara och drivrutiner, fungerar med alla välkända planetarieprogram.
  • Latitudområde: 0° - 82°
  • Finjusteringsområde i azimuth: +/- 7,5°
  • Vikt 19,5 kg utan motvikter.
  • Motviktsstång: Diameter 30 mm, vikt 1,7 kg.
  • Lastkapacitet 25 kg. (Kommentar: Alla leverantörer har sitt eget sätt att bestämma lastkapaciteten på sina monteringar. Vissa leverantörer är mer "optimistiska" än andra, så det kan vara svårt att jämföra mellan olika leverantörer. 10 Microns uppgifter är mycket konservativa så att 25 kg verkligen är absolut realistiska i motsats till andra märken).

OBS! Motvikter ingår ej!

Storlek: En stl

0 från 0 omdömen

Lämna gärna ett omdöme!

Dela din upplevelse av produkten med andra kunder.

Perfekt

Mycket bra

Bra

Acceptabel

Otillfredsställande