Vi firar våren och Trandansen!

Nu är det åter dags för vår traditionella inspirationshelg i vårens tecken. Vi som nordens största butik för optik inom natur, kommer att bjuda på kunskap både högt och lågt om både tranor och andra vårtecken. Vi kommer också, vår vana trogen, att göra lite utsvävningar på andra spännande naturvetenskapliga områden. Utstickare i år är fladdermöss samt fossila svampar. Förutom dessa aktiviteter i butik finns vi på plats vid Hornborgasjön 1-2:a april för att visa våra produkter. Besök vår webshop på www.astrosweden.se

Program för aktiviteter i vår butik
Med reservation för förändringar

Lördagen den 1:a

10.30 – 11.20
Föredrag
Fladdermöss - En hobby för kvällsmänniskor
Så snart mörkret faller är de här. Både i staden och på landet. Du får lära dig de vanligaste fladdermusarterna och hur du identifierar dem med ultraljuddetektor.

Gunnar Sporrong
Biolog och Astro Swedens mikroskopiexpert
12:00 - 12:30
Demo
Fokus på kikare
Oavsett om du precis börjat studera fåglar vid fågelbordet eller inventerar fågelfauna för länsstyrelsen finns vår kikarexpert till hands för att hjälpa dig hitta rätt bland vårt stora utbud av fältkikare. Prova olika sorter och upplev skillnaden..

George Dobre
Ornitolog och Astro Swedens kikarexpert svarar på frågor
12:30 - 13:00
För hela familjen
Småfåglar - Så ser de ut på nära håll
Vi har lånat hem de vanligaste småfåglarna uppstoppade, så att du i lugn och ro kan lära känna deras utseende.

Tack till:
Göteborgs Naturhistoriska Museum
13:00 - 13:50
Föredrag
Vårtecken i insektsvärlden
Vi tittar på insekter, både övervintrare och nykläckta, som kännetecknar vårens framfart. Tillsammans pratar vi om "insekternas tusilago" och "småkrypens vitsippor"

Peter Nielsen
Göteborgs Naturhistoriska Museum
14:15 - 15:00
Föredrag
Ett år runt Hornborgasjön
Vi följer årstiderna vid Hornborgasjön genom ord och bilder. Vi studerar fågellivet från denna lokala pärla.

Kent-Ove Hvass
Ornitolog och fotograf

Söndagen den 2:a

10:30 - 11:10
För hela familjen
Djuren om våren
För våra yngre besökare handlar det nu om våra skogens invånare och deras vårsysslor. Vi kikar också närmare på några uppstoppade djur på nära håll.

Gunnar Sporrong
Biolog och Astro Swedens mikroskopiexpert
11:30 - 12:20
Workshop
Stereoluppar och USB-mikroskop
Ta med dina prover och kika på dem i detalj! Allt från flugan i fönsterkarmen till det där ovanliga myntet du vill kika på. Eller varför inte mineral, tygfibrer och legobitar? Vill du så tar vi en bild eller två som vi sedan kan e-posta dig.

Gunnar Sporrong
Astro Swedens mikroskopiexpert
13:10 - 13:50
Workshop
Mikroskopi - mikroorganismer i vatten och jord
Tillsammans kikar vi på jord från Astro Swedens rododendronrabatt samt plankton ifrån Victoria-sjöns inlopp. Med instruktioner från vår mikroskopiexpert får du själv manövrera både enklare och mer avancerad utrustning.

Gunnar Sporrong
Biolog och Astro Swedens mikroskopiexpert
14:15 - 15:00
Föredrag
Fossila mikroorganismer i magmatisk berggrund
Den så kallade djupbiosfären lever och frodas i öppna porutrymmen i alla typer av bergarter. Forskare vid Naturhistoriska riksmuseet utforskar just nu en typ av fossilt arkiv som påträffas i sprickor i magmatiska och vulkaniska bergarter, och som kan spela stor roll framöver för studiet av det tidiga livet på Jorden samt även för sökandet efter liv på Mars.

Diana Carlsson
Doktorand och svampforskare

Under hela helgen kan du gå vår optiska poängpromenad. Du kan också tala med våra experter på kikare, tubkikare, fladdermusdetektorer, stereoluppar och mikroskop. Dessutom kan du få lära dig mer om ficklampor, värmekameror, refraktometrar, spektrofotometrar, teleskop m.m.


Kent-Ove Hvass

Ornitolog och fotograf
Fågelskådare sedan barnsben. Under senare år har fotograferingen tagit över och fotar nu nästan bara. Aktiv i Skövde fågelklubb, Västergötlands Ornitologiska Förening, Birdlife Sverige. Jobbar som föredragshållare, guide och reseledare.

Gunnar Sporrong

Biolog och Astro Swedens mikroskopiexpert

Peter Nielsen

Göteborgs Naturhistoriska Museum
Museiintendent/entomolog på Göteborgs naturhistoriska museum. Han jobbar främst med steklar, som myror och humlor, men även myggor och flugor. Som museianställd tar Peter tillsammans med sina kollegor hand om många frågor från allmänheten samt insända bilder på både vanliga och ovanliga insekter.

Diana Carlsson

Doktorand och svampforskare
Forskarstuderande i geologi vid Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm inom kopplingen mellan mikrobiellt liv och berggrund i extrema miljöer. Diana arbetar med att förstå hur klimatförändringar, orsakade av plattektonik och nedslagsevent, kan ha påverkat djupbiosfären, samt om det finns spår av dessa förändringar bevarade i fossila mikrober. I hennes projekt ingår också att titta på hur fossilt liv i öppna hålutrymmen i berggrund kan användas som biosignatur, samt försöka få en bättre förståelse för var vi kan tänkas hitta möjligt liv på planeten Mars.

George Dobre

Ornitolog och Astro Swedens kikarexpert

Här hittar du oss

Astro Sweden AB
Axvallagatan 16
533 37 Skara

Tel. 0511-79 81 00
info@astrosweden.se

www.astrosweden.se

Välkommen!